om ärtor och lättkeso

man kan ju spekulera över en rad olika saker i livet. varför kim jong il äter flodhästar, varför ens favoritserier alltid har uppehåll eller varför 95% av ens instagramfeed innehåller bilder på typ en ärta med tillhörande text "dagens lunch!! #beach2013#fitness#squats#skinny#healthy#picoftheday".
för er som ej är bekanta med detta intressanta fenomen har jag gjort en verklighetsbaserad illustration över hur det kan se ut: 
(kan innehålla spår av överdrift men jag tror de flesta av er förstår min poäng här)
...varför bilder på superduperjättemegasmala tjejer alltid har 1291498173912390231 notes på tumblr. varför världen har förvandlats till ett ångestladdat viktkrig.
 
efter jag bläddrat igenom min instagramfeed läser jag detta:
och blir inte ens förvånad. ledsen och så arg att jag kanske vill slita ut mina inälvor och gräva ut mina ögon med en sked, men inte förvånad. 
 
och fortsättningsvis:
????????????
AA FÖR HON VAR JU JÄVLIGT CURVY lägg ner asos för helvete
 
....och så vips börjar vi omedvetet triggas av varandra. vi ser bilder på ärtor och lättkeso och tänker "faAAAAAAn vad fet jag är helvete!!!!!!!!!!!!nu blire ändring!!!!!!" och vi kämpar för de ouppnåeliga målen, krigar om den perfekta jävla kroppen, om mellanrum mellan låren och tillslut googlar vi "HUR FAN SPYR MAN LÄTTAST OCH HELST TYSTAST OCKSÅ" klockan 3 på natten för att vi råkat äta en macka eller två för mycket.
 
vi lever i ett samhälle där alla sociala medier kryllar av tveksamma matbilder, nyckelben och viktminskningstips. vi lever i ett samhälle där vi uppmanas gång på gång på gång att räkna kalorier, börja med knasiga dieter och #aldrigvilaFÖRFAAAAN. vi lever i ett samhälle där modellerna vi ser i annonser, på tv, i tidningar och överallt runtomkring oss DAGLIGEN har blivit scoutade utanför en anorexiaklinik. 
 
....och vi ser bara på.
 
 
jag har sagt det förut och nu säger jag det igen: vi måste TA FUCKING HAND OM OSS SJÄLVA. och inte minst om varandra. vi måste lära oss att älska oss själva även fast vi egentligen hatar oss själva och fast låren är lite dallriga och magen fått i sig x antal chipspåsar. vi måste lära oss att vi är bäst oavsett storlek och oavsett vad vågen visar. 
 
tänk om det bara vore så enkelt.

Kommentarer
Postat av: Ida

Jaa, så himla bra inlägg, måste länka hit när jag kommit hem igen

Svar: åh tack så mycket, vad glad jag blir!!
None None

2013-04-23 @ 07:46:36
URL: http://aidu.blogg.se
Postat av: Johanna Pausini

Du sa det jag tänkt säga så många gånger! Så jäkla bra!

Svar: tack så mycket!!!!!
None None

2013-04-23 @ 09:30:15
URL: http://johannapausini.com
Postat av: stina

heja amanda!!!

2013-04-23 @ 13:41:22
URL: http://stinatholen.blogspot.se
Postat av: stina

heja amanda!!!

Svar: PUSS
None None

2013-04-23 @ 13:41:29
URL: http://stinatholen.blogspot.se
Postat av: stina

heja amanda!!!

2013-04-23 @ 13:41:36
URL: http://stinatholen.blogspot.se
Postat av: sara

Väl rutet. Och alla jävla kändisar som ska släppa egna böcker om hur man kommer i form, och som i princip utnämner sig själva till experter. Ett exempel är Laila Bagge, som i sin bok skriver att man baaara får ha en liiten skvätt mjölk i kaffet, och då ska det självklart vara lättmjölk, och MAX 1 DL i gröten. Och honung, nej nej, bara på SYNDARDAGAR. Potatis ska man inte äta, för det sätter sig på magen. Fyfan. Och detta ska vi ta till oss.
Att mat inte längre handlar om njutning, nej, allt kategoriseras i nyttigt/onyttigt, och det onyttiga får bara njutas på "syndardagar". Maten är alltså en synd, något djävulskt, något man ska skämmas för att man tycker om. Det är inte så konstigt att fler och fler drabbas av ätstörningar, och det är inte heller så konstigt att fler och fler blir fetare - för ju mer vi säger att onyttig mat är en synd, desto mer åtråvärd blir den. Att folk inte kan se sambanden...

Svar: Ja, precis så. och ingen fattar hur mycket det sätter sig i vårat undermedvetna, hur mycket vi analyserar och gör mat till någonting "farligt", för det sätter sig ju direkt på magen/låren, THE HORROR!!! blir så himla ledsen bara. usch :/
None None

2013-04-23 @ 16:38:59
URL: http://saradelarge.blogg.se
Postat av: Anonym

Så befriande jävla sorgligt sant!

2013-04-26 @ 13:40:28
Postat av: astrid

jag ÄLSKAR DIG!!!! läste nyss ditt "om att klara sig-inlägg" och nu detta och jag bara älskar dig så så så mycket även fast jag aldrig har träffat dig eller ens sett dig men du är sååå bra och TACK och fan vad jag vill bli kompis med dig för du verkar så. himla. bra.

Svar: nä men gud vad glad jag blir herregu!!!! du får hemskt gärna bli kompis med mig, jag gillar alla människor!! TACK
None None

2013-05-25 @ 20:28:20
Postat av: Sally

Jävlar vad bra du skriver alltså!
Du verkar vara sån himla bra människa :)))))))

Svar: Tack så jättemycket, gud vad glad jag blir!!
None None

2013-08-04 @ 22:42:19
Postat av: cecilia

FY FAN vad bra att du skrev det här. jag är helt förstörd av allt det här och jag har börjat ifrågasätta om jag någonsin kommer må bra igen. hatar allt. utom det här inlägget möjligtvis. tacktacktacjdliugr

Svar: du är inte ensam, och kom ihåg att det alltid alltid alltid går att ta sig ur det, man kan alltid må bra igen. det lovar jag. kram!
None None

2013-08-21 @ 20:41:38
Postat av: josephine

Tack för detta inlägg Amanda! Detta fick mig att tänka om, jag ska vara nöjd med mig precis som JAG är! Tack för dina ord, tack för dig, TACK för att det finns individer som DIG. TACK!

Svar: Tack själv hörredu, det gör mig sååå himla glad att höra! puss!
None None

2013-09-24 @ 12:21:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0